• medicina muncii
  • analize medicale
  • serviciu ambulanta
  • medicina de familie
Centrul Nicomed Crangasi 021 637 24 58 / 0731 33 85 24
Centrul Nicomed Grivitei 021 222 15 82 / 0731 33 85 15

Evenimente

» 29.11.2012 - Health Forum 2012: Lansarea Ghidului National al Clinicilor si Spitalelor

Centrul Medical NICOMED a participat in data de 29.11.2012 la evenimentul de lansare al GHIDULUI NATIONAL AL CLINICILOR DIN ROMANIA ca si partener MEDIA. HEALTH FORUM 2012 - a avut loc la Howard Johnson Grand Plaza Hotel

Statul trebuie sa-si pastreze rolul de asistent social in domeniul sanatatii, iar dezvoltarea investitiilor de stat si private asteapta deciziile politice pentru a-si putea trasa bugetele viitoare, sunt concluziile Health Forum 2012.

Evenimentul, organizat de Medien Conferences cu sprijinul InfoSanatate, in parteneriat cu Astra Asigurari, Nicomed si Hiperdia, a luat pulsul sistemului national de sanatate, investitiilor, bugetului alocat si efectelor noilor reglementari si fiscalitatii asupra actului medical. In cadrul evenimentului a fost lansat Ghidul National al Clinicilor si Spitalelor, care recomanda 663 de clinici si institutii spitalicesti din tara - un produs Medien Holding realizat in parteneriat cu InfoSanatate, Hiperdia si Clinicco.

"Finantarea sistemului de sanatate e o decizie politica, (dupa alegeri) vom vedea exact bugetul alocat," spune Florin Lazaroiu, SEF Serviciu Farmaceutic, Dispozitive si Clawback, Casa Nationala de Sanatate. "Taxele, din punct de vedere personal, sunt destul de mari: nu e o solutie cresterea lor", adauga Lazaroiu.

"Subfinantarea este principala problema a sistemului, iar problema in primul rand este recunoasterea acestui lucru la nivel de autoritate," spune Sorin Popescu, Lider al grupului de Comunicare, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

"Chiar daca Romania are alocat 4% din PIB pentru sanatate, este insuficient. Un studiu OECD releva ca desi economiile tarilor au crescut din anii 60, bugetul alocat a crescut de la 4% la o medie de 9% in tarile OECD, in prezent. Sanatatea e victima eficientei sale: cu cat e mai buna, cu atat produce probleme mai mari bugetului. Insa una e sa ai o speranta de viata medie de 70 de ani, ca in Romania, si alta e sa ai cu 10 ani mai mult, ca in alte tari UE", sustine Popescu.

Solutia sta in realizarea unui sistem fiscal predictibil si stabil.
"Cred ca trebuie scoase la lumina mai multe resurse existente. Decat sa impozitezi mai mult o plaja mai mica de impozitare, mai bine scoti la lumina alte fonduri. Evident, exista si o componenta politica pentru cresterea bugetului sanatatii" a mai spus Popescu.

"Cu siguranta finantarea sistemului medical e o problema, insa nu cred ca poti creste taxele cat timp exista loc pentru cresterea gradului de colectare. Cresterea taxelor acum, in criza, cred ca ar fi total neproductiva la nivelul economiei. Cu siguranta, o populatie mai sanatoasa ar produce crestere economica, insa modelele bugetare trebuie adaptate realitatilor Romaniei" adauga Laurentie Mihai, Director executiv, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Am mari indoieli ca va exista vointa politica pentru o modificare radicala a sistemuuli de sanatate. Interesele sunt foarte puternice, si nu stiu daca in final nu vom avea o noua lege care sa nu schimbe nimic in sistemul de sanatate", a spus, la randul sau, Vasile Astarastoae, Presedinte, Colegiul Medicilor din Romania. In acelasi timp, achizitiile publice vor fi o optiune importanta pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Noul sistem, aflat in plin proces de autorizare, e menit sa diminueze costul medicamentelor la nivel national, centralizat.

"Sistemul de achizitii publice nu trebuie facut ca la autostrazi, unde avem doar trasee pe hartie. Cred insa ca ceea ce face Ministerul acum e un lucru foarte bun, insa in sistemul sanitar se cumpara termopane, RMN-uri, vata, mancare... multe lucruri. Daca faci achizitie acum la medicamente, nu poti umbla decat la marja de distributie, care e de 30 de lei per pacient", spune Popescu.

"In masura in care se va respecta noul sistem de achizitii publice, e de apreciat. E importanta stoparea cheltuielilor necontrolate ale banului public", a adaugat Mihai.

Una din probleme ramane insa modul in care se efectueaza achizitiile la nivel de spital.

La randul sau, Cauldiu Ungureanu, manager, Departamentul pentru Asigurari de Viata si Asigurari de Sanatate, Astra Asigurari, spune ca problema subfinantarii poate gasi o solutie in acordarea unor facilitati fiscale, chiar si graduale in sistem.

"Vorbesc de facilitati fiscale totale, similare celor care exista pentru ramura de pensii...noi l-am soliicitat si pentru asigurarile de viata, care au si componete privind sanatatea. Sistemul de asigurari din Romania e practic inexistent: volumul primelor se va situa la nivelul anului 2012 probabil la 20 de milioane de euro, fata de tarile occidentale unde se situeaza la miliarde de euro de zeci de ani", spune Ungureanu.

O alta cerinta a asiguratorilor este aceea de a avea posibilitatea de a incheia contracte cu unitatile publice spitalicesti, lucru care, "in acest moment, desi e posibil, nu e viabil".

"Acest lucru ar putea sa reverbereze in dotarea spiatlelor si sa rasplateasca performanta in sistemul medical", a mai spus Ungureanu.

Cat despre sistemul privat de asigurari, "atata vreme cat vorbim si despre o dispersie mare a populatiei, un astfel de sistem ar putea sa asigure si performanta sistemului public si privat la nivel de tara", a mai conchis directorul Astra Asigurari.

Mai multe amanunte in Ziarul de Business, publicatie editata de Medien Conferences si distribuita in fiecare joi impreuna cu Romania Libera, cat si prin distributie controlata, la nivel national.

inapoi